Hormoni i kriza identiteta

Veći dio svog života žene su izložene mjesečnim oscilacijama hormona koje utječu na njihovo emocionalno stanje doprinoseći poletu, libidu, kreativnosti i brizi za bližnje. Isti ti hormoni, malo drugačije posloženi, odnosno u drugoj fazi ciklusa, mogu biti odgovorni za sniženo raspoloženje, plačljivost i osjećaj tuge.

Tijekom perimenopauze gubi se ova cikličnost na koju su tijelo i psiha naviknuti te se počinje stvarati novi obrazac vodeći prema ravnomjernom lučenju hormona koji su donedavno imali vrlo jasan mjesečni ritam što je ženama omogućavalo da povežu pojačanu emocionalnu osjetljivosti i PMS ili da očekuju takve periode i budu sigurne jer su iskustveno znale da prolaze kroz nešto poznato i prolazno.

Dok se uspostavi novi obrazac i dosegne hormonalna „ravna crta“, potrebno je proći kroz tranzicijsko razdoblje u kojem su oscilacije puno jače i nepravilnije nego za vrijeme reproduktivnog perioda. Odjednom se gubi dobro poznati ritam s kojim se živjelo desetljećima, a istovremeno mnoge žene gube i ulogu u obitelji koja ih je intenzivno definirala. Neke od njih jednostavno se ne snađu u vrtlogu promjena jer se ne mogu vidjeti u drugoj ulozi do one u kojoj su drugima na usluzi. Novi hormonalni poredak svojim dolaskom kao da najavljuje i novi poredak u odnosima. Reproduktivno razdoblje karakterizira okrenutost ka van i usmjerenost angažmana na bliske osobe iz okoline dok menopauza zaokreće pogled prema unutra i sugerira ženama da se zapitaju o koječemu, da potraže odgovore na ta pitanja i organiziraju život na nešto drugačiji način, uz očuvanje osjećaja smisla i zadovoljstva zbog energije uložene u obitelj, ali s malom promjenom pravca kretanja.

Srednje godine, neovisno o intenzitetu hormonalnih oscilacija, donose sa sobom sklonost da se preispituju životna postignuća i provjerava smisao postojećih odnosa, poslovnih angažmana i ciljeva kojima se stremi. Ako ovdje sami sebi ne dajemo prolaznu ocjenu ili je ona nedovoljno dobra, hormoni će svojim utjecajem nadodati ulje na vatru i rasplamsat će se sumnja u sve što je iza nas i u nama, u sve što nas čini osobom kakva jesmo. Nerijetko žene opisuju osjećaj da ne znaju kuda bi se okrenule i čega bi se prihvatile, kao da je sa zadnjom mjesečnicom iscurilo iz života sve što bi moglo biti vrijedno življenja i radovanja.

Kriza identiteta i pitanje tko smo može se pojaviti u bilo kojoj životnoj fazi. Naš je identitet kompleksan pojam, cjelina sazdana od više dijelova koja nas određuje i čini različitim od drugih ljudi, a može se nadograđivati tijekom cijelog života. Definirani smo mjestom rođenja, spolom, kulturološkim prilikama sredine u kojoj smo odrasli, usvojenim ili stečenim svjetonazorom, svim interakcijama koje smo kroz život ostvarili uključujući filmove koje smo gledali, glazbu koju smo slušali, ljude s kojima smo gradili odnose, obitelji iz kojih potječemo i one koje smo stvarali sa svojim partnerima. U tom smislu roditeljstvo, odnosno orijentacija na obitelj i njene potrebe, što je u reproduktivnom razdoblju jako naglašeno, samo je jedan dio onoga što naš život čini smislenim. Djeca nas vremenom manje trebaju, smanjuje se opseg kućnih obveza i to je poruka da se dan može i treba organizirati na drugačiji način.

Žene koje su paralelno uspijevale graditi i jačati druge dijelove svog identiteta, bilo da su to radile svjesno ili spontano, lakše će se snaći u periodu kada se uloge mijenjaju, lakše će podnijeti odvajanje djece i moći će pronaći radost u činjenici da imaju na raspolaganju više vremena za sebe i svoje potrebe. Međutim, mnoge od njih zateknu se u situaciji da ne znaju što su to njihove potrebe.

Ako se prepoznajete u ovoj skupini žena, ne očajavajte jer perimenopauza je sjajna prilika za učenje novih vještina, usvajanje novih navika i novog pogleda na sebe. Poželjno je prisjetiti se hobija i talenata iz prošlosti, pronaći aktivnosti koje nas ispunjavaju i ići za njima, za osjećajem užitka. Praznina koja se ukaže, može se malo po malo popuniti.

Menopauza otvara nove vidike i daje nam priliku da sve nepotrebno ostavimo u prošlosti. Svaka će žena za sebe napraviti izbor što će se naći na kojem popisu. I poljuljani identitet naći će put da se ponovno osovi na svoje noge, preko mješavine novoga i staroga.