Najčešća pitanja

Kako izgleda početak psihoterapije?

Prvi susret je inicijalni razgovor u kojem terapeut na osnovu svog znanja i iskustva procjenjuje je li psihoterapija pravi izbor za liječenje smetnji kod osobe koja je došla na razgovor. S druge strane i klijent vrši procjenu, na osnovu svog unutarnjeg glasa, kako se osjeća u razgovoru s terapeutom i da li bi s njim mogao dijeliti svoje probleme.

Ako se nakon prvog razgovora oboje odluče za početak suranje, u narednih nekoliko susreta se detaljnije razgovara o problemima i potrebama klijenta te se donosi odluka o početku psihoterapije. Zajednički se definiraju ciljevi psihoterapijskog rada, koji se prema potrebi naknadno mogu i mijenjati.

Koliko traje jedna psihoterapijska seansa?

Jedna seansa traje 50 minuta. Psihoterapeut i klijent trebaju uložiti trud da dođu na vrijeme, a terapeut vodi brigu o trajanju i završetku seanse. Idealno je da svaki klijent ima svoj fiksni termin u tjednu, određeni dan u određeno vrijeme. Fiksnost termina pridonosi kvaliteti terapije.

Kako često trebam dolaziti na psihoterapiju?

U psihoterapiji koju prakticiram, uobičajeno je dolaziti jednom tjedno. Ukoliko to iz objektivnih razloga nije moguće, prihvatljiv je dolazak i jednom u dva tjedna. Ponekad vanredne okolnosti stvore potrebu za dolaskom dva puta u jednom tjednu. Klijent i terapeut će zajednički donijeti odluku o optimalnom ritmu dolazaka, usklađujući terapeutovu preporuku s klijentovim potrebama i financijskim  mogućnostima.

Koliko traje psihoterapija?

Ovo je često pitanje na koje je teško dati univerzalan odgovor. Trajanje će prije svega ovisiti o vrsti problema zbog kojeg je netko došao psihoterapeutu.

Ako se radi o narušavanju funkcioniranja usljed neke krizne situacije, trajanje možemo mjeriti u mjesecima, a ponekad može biti dovoljno i nekoliko susreta. Ima situacija kada ljudi dođu preplavljeni emocijama, ali brzo uspiju obnoviti svoje snage i vratiti se uobičajenom funkcioniranju.

Ukoliko se radi o smetnjama koje traju godinama, ponavljaju se i umanjuju kvalitetu života, onda je potreban nešto duži period za njihovo rješavanje. Rekla bih da se tu bez godinu dana rada teško može doživjeti bitnija promjena u ponašanju i poboljšanju funkcioniranja.

Ipak, treba naglasiti da je trajanje psihoterapije individualno i da zapravo nema pisanog pravila koje se može jednoznačno primijeniti.

Koliko je psihoterapija povjerljiva?

Odgovor je jednostavan: psihoterapija je vrlo povjerljiva. Pravilo diskrecije u psihoterapiji propisano je etičkim kodeksom koji obvezuje psihoterapeuta da sve što je izrečeno u psihoterapijskoj seansi zadrži za sebe. Izuzetak je sadržaj koji bi mogao predstavljati osnovu za počinjenje krivičnog djela.

Može li se psihoterapija kombinirati s lijekovima?

Psihoterapiju je moguće kombinirati s lijekovima za psihičke smetnje. Lijekovima se djeluje na simptome čiji intenzitet ponekad može onemogućavati psihoterapijski rad. S druge strane, psihoterapija pomaže osobi da bolje razumije zašto se osjeća tako kako se osjeća. Uz pomoć ovog uvida će vremenom moći na iste situacije imati drugačiji, primjereniji odgovor.

Kako odabrati psihoterapeuta?

Kod odabira terapeuta važno je prije svega raspolagati informacijama o adekvatnoj edukaciji osobe kojoj se ide na psihoterapiju te kojom vrstom terapije se bavi. Iako važno, ovo ipak ne garantira uspješnost psihoterapijskog procesa. Istraživanja pokazuju da osobnost i vještina terapeuta imaju veći utjecaj na rezultate liječenja nego pripadnost pojedinom psihoterapijskom pravcu.

Način na koji će se složiti dvije nepoznate osobe je od velike važnosti za uspješan ishod psihoterpije. Zato nemojte odustati ako s prvim psihoterapeutom „niste kliknuli“. Potražite drugog terapeuta i slušajte svoj unutarnji glas. Važno je da vam osoba  kojoj ćete povjeravati svoj unutarnji svijet ulijeva osjećaj sigurnosti, povjerenja, posvećenosti, stručnosti i suosjećajnosti.

Ima li psihoterapeut osobno iskustvo kao klijent u psihoterapiji?

Psihoterapijski pravci se međusobno razlikuju u mnogim stavkama, a jedna od njih je i prolazak osobne psihoterapije u sklopu edukacije za psihoterapeuta. U pravcu u kojem sam educirana, programom je određena četverogodišnja individualna psihoterapija koju sam osobno prošla.

Mogu li terapeut i klijent biti prijatelji?

Pravila struke preporučuju da se osobe koje započinju psihoterapijski rad ne poznaju otprije ili da bar nemaju izgrađen bilo kakav odnos. Zbog pozitivnog iskustva u terapiji, ponekad se dogodi da  klijenti požele imati terapeuta za prijatelja, što se ne bi trebalo dogoditi jer bi se time izgubilo upravo ono što je lječidbeno, a to je odnos u psihoterapijskom procesu. Njegova je kvaliteta vrlo specifična, u njemu se može posegnuti u dubinu koja nadmašuje prijateljski odnos, s osobom koja nam nije i ne bi trebala postati prijateljem. Na taj način čuvamo terapiju i njena postignuća.

Je li psihoterapija oblik rada na sebi?

Rad na sebi je vrlo širok pojam koji obuhvaća sva znanja i vještine kojima se gradimo i poboljšavamo kvalitetu svog života. U tom smislu psihoterapija jeste i obilk rada na sebi za koji se netko može odlučiti bez da ima bitnije poteškoće u svakodnevnom funkcioniranju. Želja za boljim upoznavanjem sebe može biti dovoljan razlog za početak psihoterapije.